Cofnij

Kulinarny mistrz z wielkim apetytem na rozwój

Pasję do gotowania pokazała mi moja babcia, dzięki której gotowanie pokochałem ze wzajemnością. Setki godzin spędzonych w kuchni, dziesiątki książek i programów kulinarnych, a także podróże w poszukiwaniu nowych, zaskakujących smaków przyniosły efekty. Dziś jestem zwycięzcą IV edycji MasterChefa, mam własny kanał na YouTube i gotowałem z Jamiem Oliverem. Nazywam się Damian Kordas i kocham to, co robię.


Gotowanie z babcią i pierwsze danie

Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się od podpatrywania mojej babci w kuchni. Zawsze interesowało mnie, co wrzuca do garnka, ile czego dodaje i ile czasu smaży na przykład... placki ziemniaczane. Te ostatnie były moim pierwszym, zupełnie samodzielnie przygotowanym daniem – miałem wtedy 12 lat. Placki były lekko spalone i niedoprawione, ale przecież od czegoś trzeba zacząć. Nie zraziłem się do gotowania. I całe szczęście, bo potem było już tylko lepiej. Gdy babcia nauczyła mnie już prawie wszystkiego, zacząłem interesować się kuchniami świata i tu z pomocą przyszedł oczywiście internet, ale także książki kucharskie, które uwielbiam.

MasterChef? Do 3 razy sztuka!

Cała ta kulinarna przygoda zaprowadziła mnie do programu MasterChef. Tutaj, jak nie raz w życiu bywa, nie było łatwo. Startowałem 3 razy, aby dostać się do kuchni MasterChefa. Za pierwszym razem moje danie nie było wystarczająco dobre, żebym mógł zdobyć upragniony fartuch. Drugi raz był już dla mnie bardziej szczęśliwy, bo dostałem swój fartuch i mogłem stanąć do walki o miejsce w finałowej czternastce. Niestety, nie udało mi się. Czy się zatrzymałem? Przeciwnie!


Przed przystąpieniem do programu po raz trzeci, postanowiłem zrobić swoją własną listę zadań do wykonania. Znalazły się na niej m.in. udziały w wielu warsztatach kulinarnych, podróż autostopem w poszukiwaniu nowych smaków do Grecji czy wizyta w londyńskiej restauracji Gordona Ramsaya. Czy pomogło? Tak, za trzecim razem udało mi się nie tylko zdobyć fartuch, wejść do finału, ale także wygrać IV edycję MasterChefa i stać się jedynym mężczyzną, który wygrał polską edycję oraz najmłodszym zwycięzcą w Europie.

Apetyt rośnie w miarę… gotowania

Wygrana w MasterChefie była ogromnym osiągnięciem, ale już wtedy wiedziałem, że chcę więcej. Zaraz po zakończeniu programu założyłem swój kanał na YouTube i postanowiłem przenieść całą swoją działalność do przestrzeni internetu. To krok, który okazał się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Dzięki kanałowi mogę na bieżąco dzielić się moimi kulinarnymi pomysłami i przepisami, a także spotykać się z fantastycznymi ludzi, z którymi gotuję. W mojej kuchni zagościło wiele znanych i lubianych osób np. Magda Gessler, Maja Sablewska, Tomek Karolak, Maciej Musiał, Krzysztof Ibisz, Maffashion czy LittleMooonster96. W ciągu tych 3 lat od wygranej MasterChefa wydałem również 3 książki kucharskie oraz współprowadzę razem z Aleksandrem Baronem program WIDELCEM PO MAPIE w KUCHNI+. 


Kolejny krok - gotowanie z Jamiem Oliverem

Kolejnym marzeniem, które udało mi się osiągnąć dzięki wygranej w MasterChefie, ale przede wszystkim dzięki wsparciu moich obserwatorów, było gotowanie z Jamiem Oliverem. Owocem tej inicjatywy jest nasz wspólny filmik na kanale YouTube Jamiego. Cała akcja była bardzo dobrze zaplanowana, ale istniało bardzo duże ryzyko, że to się nie uda. A jak to było po kolei? Najpierw nagrałem filmik dla Jamiego, w którym opowiedziałem o swoich marzeniach i osiągnięciach. Dodatkowo zamówiłem bluzę z napisem JAMIE! WATCH MY VIDEO – YOUTUBE DAMIAN KORDAS, zrobiłem sobie w niej zdjęcie i umieściłem na moim Instagramie. Cała rzesza moich fanów zrobiła to samo, udostępniając to zdjęcie i oznaczając profil Jamiego Olivera. Po 3 dniach Jamie udostępnił wcześniej wspomniane zdjęcie i zapytał czy polska chce, żeby on coś ze mną ugotował. Standardowo pod jego zdjęciami jest około 300-500  komentarzy. Pod moim zdjęciem było ich około 26 000. 

Nie mogłem wymarzyć sobie lepszych fanów. Jestem im niesamowicie wdzięczny za mobilizację i ogromne wsparcie, jakie okazują mi każdego dnia. W związku z tym postanowiłem podzielić się swoją pasją i umiejętnościami w ramach akcji Huawei WarsztaTy Możliwości. Zapraszam na wspólne gotowanie, które będzie miało miejsce już 11 lutego w Warszawie.


  • Huawei Support

    ROZWIĄZANIE KONKURSU! Dziękujemy za udział w konkursie oraz wszystkie posty. Wybraliśmy autorów najbardziej kreatywnych wpisów, których mamy przyjemność zaprosić na #WarsztatyMożliwości prowadzone przez Damiana Kordasa. Przypominamy, że warsztaty odbędą się 11.02, w godzinach 18:00 - 20:00. Miejsce spotkania to Akademia Kulinarna „Let’s Go Cook”, ul. Wirażowa 124A, 02-145 Warszawa. Biorąc pod uwagę charakter zajęć prosimy o PUNKTUALNOŚĆ.Osoby z listy poniżej prosimy o zastosowanie się do Regulaminu: Zwycięzcy zobowiązani są w ciągu 2 dni od daty opublikowania listy, o której mowa w ust. 2, przesłać na adres konkurs@gong.pl wiadomość e-mail z potwierdzeniem uczestnictwa w Warsztatach oraz danymi niezbędnymi do przekazania nagrody, to jest: imienia i nazwiska, adresu zamieszkania oraz aktualnego adresu email. Niezachowanie tego terminu, podanie nieprawidłowego adresu lub danych, o których mowa w zdaniu poprzednim skutkują utratą prawa do Nagrody, która pozostaje wówczas do wyłącznej dyspozycji Organizatora. Lista nagrodzonych osób: Katarzyna Borzyszkowska, czarna578, Wioletanno, Sylwja34, Oliwia Żelichowska, Fyrwenn, kasiulex, krzysztof_rozpara, bartis999, Anna Bojczuk. Gratulujemy i czekamy na Wasze maile. Pozdrawiamy!

  • Wojciech Sławiński

    Chciałbym ugotować coś z kuchni włoskiej, bo to moja ulubiona! Chciałbym też zaskoczyć moją dziewczynę jakimiś nowymi umiejętnościami ;)

  • Wybrykidominiki

    Bardzo mi się marzy Z Damianem gotowanie! CO się w tej kuchni wydarzy ! To będzie mega wyzwanie ! Mając 10 lat miłość do gotowania odkrylam.. Gofry samodzielnie zrobilam! Jest to dzieciństwa smak ;)Damian powiedz jak go udoskonalić! No jak? Czasem zrobię gofra w mojej korporacji ,aby trochę dodać warjacji ! Nauczyłabym się jednak od mistrza robić gofry lub naleśniki To dopiero będą wybryki Damiana i panny Dominiki !

  • Wybrykidominiki

    Bardzo mi się marzy Z Damianem gotowanie CO się w tej kuchni wydarzy ! To będzie mega wyzwanie ! Mając 10 lat miłość do gotowania odkrylam.. Gofry samodzielnie zrobilam! Jest to dzieciństwa smak Damian powiem jak go udoskonalić! No jak? Czasem zrobię gofra w mojej korporacji Aby trochę dodać warjacji ! Nauczyłabym się jednak od mistrza robić gofry lub naleśniki To dopiero będą wybryki panny Dominiki !